Wat is goed brood?

Van een goed brood verwacht ik niet alleen dat het mooi oogt en lekker smaakt, maar dat het het ook met authentieke ingrediënten gemaakt is. Het totaalplaatje moet kloppen, om mij bij het eten een voldane gevoel te geven.


Een goed brood leeft van de ambachtelijke kennis van zijn bakker. Of de bakker nu hobbybakker, warme bakker of grootbakkerij is, men smaakt gewoon als er naar een bestmogelijke resultaat gestreeft worden door authentieke kwaliteit te leveren. Vakmanschap, waar de bakker trots op is. 


Kenmerken voor zo een resultaat zijn:

  • Gebruik van natuurlijke ingrediënten (liefst van uw eigen regio)

  • Geen gebruik van chemie, zoals aroma’s, smaakstoffen, emulgatoren of conservatiemiddelen

  • Gebruik van natuurlijke desem (geen desempoeder) liefst van eigen kweek

  • Gebruik van zo weinig mogelijk gist


  • Gebruik van VEEL tijd (voorijs, tussenrijs, narijs, poolish, kookstuk)


Een goed brood smaakt al heerlijk op zijn eigen (ook al zou mijn meester Marc er altijd goede hoeveboter bij aanbevelen). Een goed brood heeft geen beleg nodig. Ik snij het brood open en ruik met mijn neus van dicht aan de kruim. Een goed brood moet naar… brood ruiken. Niet muf. Niet naar ongebakken deeg. Maar naar deze moutige, licht zoetige aroma die ik zo koester. Een brood dat ranzig od naar niets ruikt heeft al vanaf het begin verloren.


Nadien beoordeel ik de korst. Broodsommelier Lutgart heeft mij geleert dat ik door licht tegen de korst blazen er de geur van versgebakken brood in vrijmaak (uw adem is warmer dan de kamertemperatuur een “toastet” het brood dus lichtjes). Ik knijp het brood in. Splintert het? Komen er kost-stukken los? Of hoor ik een lekkere symphonie van krokante klanken? Ik ruik ook terug aan de kruim tijdens het knijpen. Hoe ruikt de lucht die uit het brood komt? Ruikt zij naar lekker brood, of gewoon naar niets? Vind ik er toetsen van het tarwe aan? De moutigheid van rogge? De lichte vanilletoets van tarwe? De hazelnotensmaak van spelt? Er valt zo veel te ontdekken in zo’n simpel voedsel, bier-, wijn- en whiskyliefhebbers gaan het hier er helemaal met eens zijn met mij. 


Een goed brood is een dagelijke luxe op zich. Het evolueet in zijn smaak en mondgevoel met de dagen en blijft altijd opnieuw verassen en voldoening geven. Een goed brood is altijd genieten!