Traditioneel brood bakken

“Brood”

Het woord alleen al roept warme gevoelens bij mij op. “Brood” klinkt naar een rustig moment na een drukke dag, naar een authentiek stuk voedsel, naar een basis voor ons voedingspatroon.

Al 5000 jaren bakt de mens brood, de eersten waren de Egyptenaren en de Babyloniers. Door de eeuwen heen is het ons basisvoedsel gebleven.

Pas sinds de 2e wereldoorlog is brood zijn centrale plaats in onze voeding kwijt gespeeld, en de consumptie van brood vermindert jaar na jaar.

En er zijn goede redenen voor: Het brood wat wij vandaag in de winkel kopen, is niet meer het brood van weleer. Het wordt gebakken in industriële bakkerijen die zo groot zijn als 4 voetbalvelden. Het is volgepropt met bewaarmiddelen en smaakversterkers. Het is gebakken van getunede tarwe die meer weg heeft van een sumo-worstelaar dan van de gezonde energiebron van weleer.

Hoog tijd dus om terug op zoek te gaan naar de oorsprong van brood.

Bakker Marc van Eeckhout en broodsommelier Lutgart Lyen hebben een oproep gestart om samen met vier leerlingen een zoektocht te ondernemen. Samen zullen wij het volledige traject van een brood volgen… van de tarwe-teelt over het malen bij de molenaar tot bakken en verkopen van het brood.

Ik ben een van deze leerlingen. Ik ben Sven Kosack, geboren en getogen in Duitsland en opgegroeid met de Duitse broodtraditie. Duits brood staat wereldwijd bekend om zijn uitstekende smaak en goede verteerbaarheid. Duits brood wordt dikwijls gemaakt met roggebloem en desem, het heeft een volle, aardige, licht zurige smaak. Het is stevig en voedzaam.

Omdat ik dit brood in België niet kopen kan, ben ik mijn eigen brood beginnen bakken, voor mij en mijn familie. Met de tijd experimenteerde ik met nieuwe technieken, recepten en ingrediënten. En het smaakt.

Maar dan zag ik de oproep van Marc en Lutgart voor het project “van graanhalm tot boterham met smaak”, ik was onmiddellijk verkocht. Dit was het project waarnaar ik op zoek was: een liefdesverklaring aan het product “brood”! 18 maanden lang met 6 toegewijde “Breadxperts” op zoek gaan naar het perfecte brood.

Ik verheug mij erop om zelf tarwe te zaaien, te oogsten en te dorsen. Ik verheug mij erop om te zien hoe verschillende graansoorten groeien en op verschillende bodems voor verschillende smaken zorgen. Ik verheug mij erop om molenaars te leren kennen bij die wij het graan gaan malen tot verschillende bloemsoorten. En ik verheug me er vooral op om brood te bakken in een echte bakkerij en in een echte vuuroven in het groentemuseum ‘t Grom.

Ik ga mijn handen vuil maken met het bouwen van een traditionele broodoven, en ik hoop met mijn passie voor authentiek brood anderen te overtuigen om terug tijd te maken om van een goed brood te genieten.