120353957_618711755462629_3058860124418871237_n.jpg

Hi.

Welkom op mijn blog. Ik blog over lekker en gezond brood bakken. Geniet van uw bezoek!

Meester-Leerling-Traject: Dag van de ambacht 17 November 2019

Meester-Leerling-Traject: Dag van de ambacht 17 November 2019

20191117_144923365_iOS.jpg

Sinds februari ben ik nu dus al bezig om als leerling bij meester Marc van Eeckhout kennis over het bakken van lekker brood te verzamelen. Toen wij met ons traject begonnen, was de overheid en Marc al duidelijk dat het de bedoeling was, om deze kennis ook door te geven aan anderen. Kennis over oude ambachten mag niet verstoffen, maar moet blijven verspreid worden!

De Dag van de Ambacht is een van de jaarlijkse events van de geïnteresseerde ambachtsmensen om hun kunnen in de etalage te zetten en mensen te laten kijken hoe zij met simpele grondstoffen fantastische producten maken. Chocolatiers, hoedenmakers, houtbewerkers en.. bakkers openen hun ateliers voor het publiek en genieten ervan, één dag van het jaar een rechtstreekse contact met hun klanten te hebben.

Voor Anibal, Heidi en mij was dit jaar een speciale Dag van de Ambachten, want hij maakte deel uit van onze eindproef. Om te bewijzen dat wij de kennis van het Meester-Leerling-Traject goed opgenomen hadden, moesten wij op deze dag mensen in het atelier ontvangen, hun uitleg geven over de grondstoffen, processen en kwaliteitsmerken van een goed brood en hun zelfs kennis over brood bakken aanleren.

Marc en Lutgart hadden bedacht, dat wij een spoedcursus deeg kneden zouden aanbieden aan telkens 5 mensen. De cursus bevat: Basisregels over hygiene en omgang met grondstoffen. Grondstoffen afwegen. Deeg kneden. Deeg opbollen. Deeg laten rusten. Deeg rabatteren. En deeg in rijsmandjes leggen voor de Stückgare. De vraag was gewoon: Zou er volk in geïnteresseerd zijn?

20191116_144818630_iOS.jpg

De Zaterdag hielden wij ons met de gewone dingen bezig. Zen-brood bakken, 7 verschillende degen tot broden vormen, opbollen en afbakken en als kers op de taart: Een brood voor een 100-jarige bakken. Dat was een uitvinding van Marc, bestaand uit 100 pistolets (10x10), waarvan sommige donkerder en in de vorm van een “100” gearrangeerd waren.

Het was druk, maar goed te doen. Wij hebben vooral het atelier in order gebracht voor het grote bezoek, en drie werkbladen opgericht. In zo een dag van de ambacht kruipt veel voorbereidingswerk… van opruimen over stoelen gereed zetten tot luchtballons opblazen.

Ik en mijn eerste groep leerlingen

Ik en mijn eerste groep leerlingen

Eindelijk was het zondag. Anibal was al om 6 uur in de bakkerij en bakte de broden van de vorige dag af, zo dat onze klanten onze vakmanschap zouden kunnen bewonderen en proeven. Heidi en ik kwamen om 8, en om 10 kwamen onze eersten leerlingen. Voor het eerst mocht ik mijn kennis aan iemand doorgeven! Ik geef toe dat ik een beetje zenuwachtig was omdat deze sessie ook deel uitmaakte van het eindproef van het meester-leerling-traject. Maar mijn leerlingen waren fantastisch!

Screenshot_20_11_2019__21_21.jpg

Bij de eerste sessie was mijn tafel compleet volzet, en wat extra leuk was, zij was bezet met jonge, enthousiaste scholieren. Dankzij mijn eigen kinderen kon ik mij goed in hun gedachten inleven en zo goed een interactieve uitleg geven. En de broden, die zij vormden, zagen er super-tof uit.

Voor wie het nabakken wil, hier het recept:

  • 500g bloem
  • 250g tarwemeel
  • 16g zout
  • 150g poolish
  • 150g desem
  • 400g water
  • 12g gist

Ingrediënten in een kom mengen, op de tafel met 300 slagen stevig kneden, opbollen en afgedekt 20 minuten laten rijzen. Nog eens opbollen (rabat) en nog eens 1 uur laten narijzen. Dan in de oven bij 250°C vallend op 210°C afbakken voor 40 min. (dus 10 min bij 250°C met stoom op, dan 30 min bij 210°C zonder stoom)

Heidi en een groep leerlingen

Heidi en een groep leerlingen

Na deze groep zag ik het veel beter zitten om aan de groepen van 12 uur en 14 uur les te geven. Met elke groep groeide mijn kennis en zelfvertrouwen, en de laatste cursus gaaf ik bijna zonder op mijn recept te kijken. Tussen de cursussen vroegen mij bezoekers om een korte rondleiding door de bakkerij, of vroegen mij specifieke vragen over problemen die zij bij het broodbakken ondervonden.

Wat de dag extra speciaal maakte was dat wij ook oude vrienden van het traject terug zagen. Johan Weyens van www.devijfkant.com bracht een bezoek aan de bakkerij, en ook met Filip van That’s my bread mocht ik weer uitgebreid bijbabbelen. Wat brood bakken zo speciaal maakt als hobby is dat brood verbindt. Brood is een samenspel van vuur, water, aard en lucht, en elke bakker heeft zijn eigen magie om deze elementen tot een voedzaam geheel samen te brengen. En iedereen wordt rijker door deze magie te delen.

Wat een leuke geste! Een lekker bier met een speciale wens van Lutgart en Marc

Wat een leuke geste! Een lekker bier met een speciale wens van Lutgart en Marc

Om 16u was de dag van de ambachten afgelopen, maar ook tijdens het opruimen kwamen nog enthousiastelingen binnen en vroegen om een rondleiding, die wij graag gaven. Toen alles terug proper was, hadden Lutgart en Marc nog een speciale verassing voor ons. Wat voor een mooie geste om deze speciale dag af te sluiten.

Dank aan iedereen die deze dag met ons gedeeld heeft!

Meester-Leerling Traject: Bakken met honingdesem

Meester-Leerling Traject: Bakken met honingdesem

Meester-Leerling Traject: Bij de molenaar in de Heetveldemolen in Tollembeek

Meester-Leerling Traject: Bij de molenaar in de Heetveldemolen in Tollembeek