120353957_618711755462629_3058860124418871237_n.jpg

Hi.

Welkom op mijn blog. Ik blog over lekker en gezond brood bakken. Geniet van uw bezoek!

Bakken en de lockdown

Bakken en de lockdown

Mooi gerezen: Volkorenbrood uit tarwe

Mooi gerezen: Volkorenbrood uit tarwe

Het hele land zit in lockdown thuis - al een maand, en wie weet voor hoe veel langer nog. Ook het meester-leerling-traject met Marc van Eeckhout is even op pauze gezet, en wij houden gewoon nog digitaal contact met elkaar.

Voor mij als hobbybakker is deze periode een periode van gemengde gevoelens. Ik ben vooral aan het meeleven met de mensen in de medische sector die dag en nacht hun gezondheid op het spel zetten om de slachtoffers van het virus te verzorgen en genezen. Het hele land ziet af. Van grootouders die hun kleinkinderen niet meer zien kunnen tot ondernemers die slapeloze nachten doorstaan omdat zij de kredieteisers niet terugbetalen kunnen.

Maar ik zie ook positieve punten aan de lockdown. Om te beginnen is het leven veel rustiger. Er zijn minder auto’s op de baan. Mensen haasten zich niet van afspraak naar afspraak, maar hebben plots tijd voor een babbel in de tuin met de buren of om terug een boek te lezen of een brief te schrijven. De natuur komt volop terug, men hoort vogels zingen en de lucht voelt zuiver.

Van mijn werkgever ben ik nu voorlopig verplicht om van thuis te telewerken. Dat is wel een extra uitdagingen dat met de kinderen te kombinieren, maar er is ook het voordeel dat ik nu veel meer mogelijkheden heb om met broden te experimenteren.

De sleutel voor een goed brood is namelijk tijd. Tijd is het ingrediënt die het rijs-middel nodig heeft om de deeg te fermenteren. Door de fermentatie ontstaan smaak- en aromastoffen, wordt het graan voor ons mensen gemakkelijker verteerbaar en krijgt het brood en mooiere oversprong.

Hier is het recept voor een gemakkelijk brood dat ik nu dikwijls bak voor het avondeten:

Hoofddeeg:

200g tarwebloem

300g tarwemeel

400g water

4g droge gist

7g zout

(1 TL desem)

Alle ingrediënten om 8 uur bij het ontbijt mengen. 3 minuten op lage snelheid, 3 minuten op tweede vitesse. Deeg moet soepel zijn en ideaal een temperatuur van 26°C hebben.

Deeg voor 2 urafgedekt in een kom laten rijzen (bol-rijs). Om de half uur stretchen en folden (rabat). Nadien in de kelder of garage stellen en daar bij +- 18°C 2 uren laten rijzen.

In de middagpauze de deeg opbollen en in een mandje 2 uur afgedekt laten rijzen. Om 14u de oven op 230°C voorverwarmen met een gietijzeren pan erin.

Om 15u met een pannenlap de deksel verwijderen, deeg in de gietijzeren pan storten, inkerven, deksel erop en voor 30 minuten bakken. Nadien deksel met pannenlap verwijderen, temperatuur op 210°C reduceren en nog 15 minuten afbakken. Dan uit de oven halen en op een rooster laten afkoelen.

Het resultaat is een luchtige brood vol van smaak en met een krokante korst… een lieveling bij mijn kinderen, en een stukje troost in deze gekke tijden.

vol van smaak en licht verteerbaar door een lange rijs-tijd

vol van smaak en licht verteerbaar door een lange rijs-tijd

Meester-Leerling-Traject: (Desem-)leven in de brouwerij

Meester-Leerling-Traject: (Desem-)leven in de brouwerij

Zondagsbroodjes

Zondagsbroodjes