120353957_618711755462629_3058860124418871237_n.jpg

Hi.

Welkom op mijn blog. Ik blog over lekker en gezond brood bakken. Geniet van uw bezoek!

Meester-Leerling-Traject: (Desem-)leven in de brouwerij

Meester-Leerling-Traject: (Desem-)leven in de brouwerij

Het hoofdgebouw van brouwerij Het Anker in haartje Mechelen

Het hoofdgebouw van brouwerij Het Anker in haartje Mechelen

Op maandag 9 maart bezochten wij met het meester-leerling traject de brouwerij “Het Anker” in Mechelen. Wij waren uitgenodigd door Puratos, een grote producent van broodverbeteraars, die ons hun nieuwste gamma aan producten toonde, en bovendien inspiratie aanbood om brood met bier te bakken.

De brouwerij “Het Anker” zou u gekend zijn van bieren zoals Gouden Carolus, of Maneblusser, het stadsbier van Mechelen. Ook het fruitige Boscoli en de Gouden Carolus Single Malt zijn in het productgamma van Het Anker. Meer dan voldoende smaken dus om er een lekker brood van te maken!

Wij werden ter plaatse op een zonnige lentedag ontvangen met koffie en pralines. Wij babbelden gezellig met elkaar en met de andere aanwezige bakkers. De Belgische kring van bakkers is een groep die elkaar niet vaak ziet, maar wel lange en diepe contacten onderhout. Zeker als de andere bakker de passie voor goed brood deelt.

Na een korte introductie doken wij de brouwerij in. Het gebouw van de brouwerij Het Anker met zijn oude mouterij is prachtig industriëel erfgoed. In de oude gebouwen heeft de brouwerij vandaag een museum van de brouwerij en over bier ingericht, die zich smaakvol in het geheel invoegen. Wij leerden hoe men bier maakt, en hoe men in België ook met ingrediënten behalve water, gerst, hop en gist werken mag… nog steeds een wrewel voor elke Duitse bierliefhebber.

Hoogdepunt van de toer was de bezoek in de brouwerij zelfs met zijn gigantische koperen brouwketels en de schitterde uitzicht over het gehele complex. Nadien gingen wij de heerlijke bieren van Carolus degustieren in de brasserie van de brouwerij. Vooral de bruine Carolus beviel mij goed met zijn moutige smaak.

Goedgehumeurd kwam dan het educatieve gedeelte. Wij kwamen in de grote vergaderzaal samen en proefden de broden die de bakkers van Puratos gebakken hadden. Elk ervan werd gebakken met Sapore, het productgamma van Puratos met gistextracten die aan broden zonder grote rust-tijd de smaak en de textuur van desem toevoegt.

De broden hadden in der daad beduidend meer smaak dan de gewone brood uit de supermarkt, en de Experten van Puratos verzekerden ons dat de broden langer vers en smakelijk zouden blijven. Ook maakte de gekiemde tarwe opgelegd in desem indruk op ons. Deze natuurlijke ingrediënt is een bommetje aan voedingstoffen en zorgt voor natuurlijke sappigheid in de degen. Zeker iets om te onthouden.

Goedgehumeurd besloten wij deze educatieve namiddag en gingen naar huis om ons weten in de praktijk om te zetten.

Tarwebrood van Puratos

Tarwebrood van Puratos

Mooi gepresenteerd: Alle broden van Puratos

Mooi gepresenteerd: Alle broden van Puratos

Genieten van een Gouden Carolus: Heidi en Anibal

Genieten van een Gouden Carolus: Heidi en Anibal

Recept: Coronabrood met pompoenpitten

Recept: Coronabrood met pompoenpitten

Bakken en de lockdown

Bakken en de lockdown