120353957_618711755462629_3058860124418871237_n.jpg

Hi.

Welkom op mijn blog. Ik blog over lekker en gezond brood bakken. Geniet van uw bezoek!

Testbericht: Mix voor Biologisch Woudkorenbrood

Testbericht: Mix voor Biologisch Woudkorenbrood

Korst karameliseerd mooi: Woudkorenmix

Woudkorenbrood of waldkornbrood is een van mijn lievelingsbroden. Ik eet graag broden die een eigen smaak en karakter hebben. Waldkornbrood met zijn moutsmaak en mengeling van tarwe, haver en rogge is zo een brood. Ik koop het geregeld bij de bakker koop.

Bij mijn laatste bestelling van bloem bij de Zuidmolen heb ik ontdekt dat de Zuidmolen ook een mix voor woudkorenbrood in biokwaliteit verkoopt.

Voor een woudkorenbrood van 800g betaal ik in een bakkerij in Dendermonde 3,20 EUR. De mix kost 6,83 EUR per kilo, en men kan er twee broden van bakken. De prijs is dus geen reuze besparing. De mix is wel biokwaliteit, en bij de bakker is het conventionele landbouw.

De mengeling bevat deze ingrediënten:

TARWEbloem*, TARWEvlokken*, HAVERvlokken*, GERSTevlokken*, lijnzaad*, zonnebloempitten*, gierst*, ROGGEvlokken*, SESAMZAAD*, GERSTemoutmeel*, TARWEgluten*, suiker*,plantaardige olie (raapzaad)*, emulgator E322 *(SOJA), gist (geïnactiveerd), zout, droge gist, broodverbetermiddel E300, enzymen (TARWE).
*= van gecontroleerd biologische teelt.

In vergelijking met de klassieke mengeling van CSM zit er sesam, lijnzaad en zonnebloemenpitten in de mengeling, die anders op het decor horen. Voor mij is de toevoeging van deze zaden aan het deeg geen nadeel, maar ik vind het spijtig dat ik geen aparte zakje met decor krijg bij mijn mix van de Zuidmolen. Bij zo een prijs zou dat best mogelijk zijn.

De bereiding is simpel. Gewoon 250g water bij een half kilo mix doen, kneden en wachten. Nadien in een bakvorm afbakken. Iets waar je ook met een broodbakmachine of als beginnende bakker geen moeite mee zou moeten hebben. De volgende keer ga ik het vrij in de oven schuiven en ervoor met decor voorzien.

Het eindresultaat is duidelijk donkerder dan het brood van de bakker, en bevat minder elasticiteit. Mij deed het eerder aan het vogelbrood van Delhaize doen denken dan aan waldkornbrood.

De smaak is goed, een aangename balans tussen moutig en rijk.

Bij slot van rekening zou ik deze mix een score van “voldoende” geven, en het niet verder aanbevelen voor aankoop.

Veel pitten en verschillende granen maken dit brood enorm gezond.

Tips en trucs voor het insnijden (scoren) van brood

Tips en trucs voor het insnijden (scoren) van brood

Focaccia met zuurdesem

Focaccia met zuurdesem